Okategoriserade

Skånska ord

Det finns ord som kan vara svåra att förstå

Det finns en hel del dialekter i hela landet. Från norr till söder och ibland kan det vara svårt att både hänga med och förstå. Viss skånska kan vara svårt att förstå och det är många som också tycker att det låter grötigt. Men jag tror att det beror på att man inte förstår.

Precis som andra dialekter så beror det på var man bor i Skåne. Det kan vara stor skillnad till och med om man bor i Malmö eller i Helsingborg. Sen är det slangen. Den förändras precis som överallt i landet. Här kommer några ord såsom dom sägs i Skåne ifall du hört dom någon gång och inte vet vad dom betyder.

Strumpor kallas för “hossor”, mun kallas för “flabb” och om man tycker någon är barnslig så kan man säga att den personen är “glötting”. Du ska inte missförstå ifall någon säger : du får gärna “grina” ! För det betyder inte att du ska vara ledsen utan att du ska skratta. Och om någon är besvärlig så är man “klyddig”.

Har du hört talas om “bulle i bulle” ? Det är ett mellanmål som vissa kanske äter i skolan eller kanske fortsätter med när man blir äldre. Men det är faktiskt en delicatoboll som man stoppar i en fralla eller en franskbrödbulle.